Chokbølger (Shockwave)

Chokbølger (Shockwave)

Chok- og trykbølger bruges til at behandle akutte og kroniske tilstande i bevægeapparatet med smerter og/eller nedsat bevægelighed, især lidelser og betændelsestilstande i muskelsener og slimsække i fod, knæ, hofte, skulder, albue og håndled. Behandlingen foregår ved at der føres en stor mængde energi ind i det skadede væv som kroppen anvender til aktivere sin egen helingsmekanisme. Du vil først gennemgå en grundig undersøgelse for at afdække om chokbølgeterapi kan være en indikation til behandling af din skade.
Læs meget mere om chokbølgebehandling herunder:

Der findes 2 typer ”Chokbølgeterapi” som i folkemunde begge kaldes Chokbølger/ Shockwave, men for at skille dem ad, er her en kortfattet forklaring på de 2 teknologier.

RSW = Radierende Trykbølger
Trykbølger dannes ved at trykluft accelerer et ”projektil” som støder på en metalflade der er i kontakt med huden via gel.
Projektilets bevægelsesenergi bliver omdannet til trykbølger når den rammer metalfladen, og overføres derefter til det beskadigede væv beliggende under huden.

FSW = Fokuserende Chokbølger
Chokbølger dannes via en elektromagnetisk spole, som i et aflukket vandfyldt kammer danner chokbølger. Den chokbølge der dannes bliver rettet til af kammerets udformning ud i et fokuseret punkt og dybde, der svarer til skadens beliggenhed. Chokbølge/ Focused Shockwave behandling tilfører vævet en væsentlig højere energi end trykbølge/ Radiating Shockwave behandling og stimulerer i langt større grad cellerne, og man opnår her en hurtigere og mere effektiv heling.

Både trykbølger og chokbølger overfører energi til vævet i form af lydbølger. I begge tilfælde overføres energien til behandlingsområdet og har en positiv effekt på vævets metabolisme og blodcirkulation. Man forsøger således via tilførsel af energi til vævet at påvirke kroppens egen ”reparationsevne”. Trykbølger og chokbølger er med andre ord blot et spørgsmål om at kunne aktivere kroppens egen helende egenskaber.

Hvad er fordelene ved behandlingen?

Chokbølger har vist sig at:

Langvarig effekt

Forskning viser, at den maksimale behandlingseffekt opnås flere måneder efter endt behandling. Stimuleringen af de vævshelende faktorer, der aktiveres under behandlingerne, ophører altså ikke, når man går herfra. Derfor er det også vigtigt, at man ikke bliver fristet af andre behandlingsmuligheder efterfølgende, da man så risikerer at bremse effekten eller i værste fald at forværre skaden.

Eksempler på indikationer

Generelt

Fod

Hånd

Skulder

Knæ

Hofte

Arm

Læg

Ryg